Αν πας Ισπανία θα πρέπει οπωσδήποτε να γευτείς παέγια

Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά.

Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια.

Παραδοσιακά η παέγια μαγειρεύεται στο ύπαιθρο σε φωτιά από ξύλα και τρώγεται από το τηγάνι.

Το έδεσμα έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Βαλένθια, στην ανατολική ακτή της Ισπανίας.

Το ρύζι, που αποτελεί την βάση της παέγια, άρχισαν να καλλιεργούν στην περιοχή περί τον 10ο αιώνα, οι Μαυριτανοί, οι μουσουλμάνοι της Βόρειας Αφρικής που είχαν υπό την κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Οι αγρεργάτες της Βαλένθια ήταν οι πρώτοι διδάξαντες της παέγια.

Στο μεσημεριανό διάλειμμα, άναβαν φωτιά στο ύπαιθρο και σ’ ένα αυτοσχέδιο τηγάνι μαγείρευαν ρύζι με λαχανικά και σαλιγκάρια.

Το έδεσμα αυτό έλαβε και την ευλογία της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς ήταν ταιριαστό με την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αργότερα οι παράκτιοι κάτοικοι της Βαλένθια αντικατέστησαν το σαλιγκάρι με το χέλι και τα διάφορα λαχανικά με φασόλια γίγαντες.

Τα πιο σοφιστικέ πιάτα με κοτόπουλο και θαλασσινά άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 18ου αιώνα, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ισπανών.

Πολύς κόσμος εκτός Ισπανίας πιστεύει ότι η παέγια είναι το εθνικό πιάτο της χώρας, όμως οι ίδιοι οι Ισπανοί τo θεωρούν ως μια τοπική σπεσιαλιτέ της Βαλένθια.

Παέγια με κοτόπουλο και θαλασσινά

  • Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά, απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Το μεταφέρουμε σε πιάτο.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τις μεταφέρουμε κι αυτές σε πιάτο.
  • Ζεσταίνουμε άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον αρακά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αλατίζουμε πολύ ελαφρά (αναλόγως πόσο αλμυρός θα είναι ο ζωμός) και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα και το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το Κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Διαλύουμε το σαφράν στον καυτό ζωμό κοτόπουλου και περιχύνουμε με τον μισό το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά και συνεχώς για 10 λεπτά ή μέχρι να τον απορροφήσει το κριθαράκι.
  • Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και μόλις απορροφήσει τη μισή περίπου δόση υγρών το κριθαράκι μετά από 3-4 λεπτά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μύδια και τις γαρίδες.
  • Συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα για περίπου 3-4 λεπτά ακόμα και όσο είναι ακόμα ζουμερό το κριθαράκι, αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε την Παέγια μαζί με τέταρτα λεμονιού για στύψιμο, φροντίζοντας κάθε πιάτο να έχει κοτόπουλο, γαρίδες και μύδια.

Διαβάστε ακόμα

Συνταγές της Μάνης: Λιτές και μοναδικές δημιουργίες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...