Είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ; Πώς να τα απολαύσεις με ασφάλεια

Κάθε καλοκαίρι όλο και περισσότεροι είναι οι fans των θαλάσσιων σπορ που απολαμβάνουν αυτή τη μορφή αθλήματος, ως μια εναλλακτική πρόταση διακοπών που συνδυάζει από κοινού περιπέτεια και άθληση.

Ωστόσο, όπως σε κάθε άλλο άθλημα έτσι και στα θαλάσσια σπορ θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά τις οδηγίες που αφορούν την ασφάλειά μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες ατυχήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports έχει εκδώσει έναν οδηγό με 12 κανόνες για ασφάλεια κατά τα θαλάσσια σπορ και τις δραστηριότητες με σκάφη.

Κανόνας 1

Βεβαιωθείτε ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική Αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπoρ. Σύμφωνα με τον νόμο κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Κανόνας 2

Σύμφωνα με το νόμο, για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα με μέσο ελκόμενο από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει:

α) Ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή/εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή.

β) Υποχρεωτικά πρέπει να επιβαίνει στο σκάφος δεύτερο άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.

Κανόνας 3

Ζητήστε να δείτε την σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Η σωστική λέμβος δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται ποτέ για άλλο λόγο.

Κανόνας 4

Εάν η παρουσία ναυαγοσώστη είναι υποχρεωτική στην παραλία όπου βρίσκεστε, βεβαιωθείτε για την παρουσία του. Στο Safe Water Sports μπορείτε να βρείτε όλες τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη.

Κανόνας 5

Μην κάνετε θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνεστε καλά ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό.

Επιπλέον, η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά από την δύση του ήλιου.

Κανόνας 6

Μην επιτρέπετε ως κηδεμόνες την διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση. Επιπλέον, να λαμβάνετε πάντοτε υπ’ όψιν την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού, πριν δώσετε την συγκατάθεσή σας.

Κανόνας 7

Μην νοικιάζετε θαλάσσιο εξοπλισμό εάν δεν έχετε την ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία.

Αυτή είναι:

  •  14 ετών για aqua scooter, seabuggy, κανό
  • 14 ετών για θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)
  • 16 ετών για θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο έλκηθρο, θαλάσσιο δαχτυλίδι, ιστιοσανίδα, catamaran, ιστιοπλοϊκό (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση)
  • 16 ετών για μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει και ενήλικος σε αυτές)
  • 16 ετών για kayak
  • 18 ετών για mini cruiser
  • 18 ετών για θαλάσσιο αλεξίπτωτο (ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση)
  • 18 ετών για acrylicraft (εκτός αν επιβαίνει και ενήλικος σε αυτό).

Κανόνας 8

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει δίαυλος με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης. Ο δίαυλος είναι απαραίτητος για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία. Χρησιμοποιήστε τον δίαυλο.

Κανόνας 9

Να λαμβάνετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (π.χ. σωσίβιο, κράνος κ.λπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία σας. Να βεβαιώνεστε ότι αυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Αν τα σωσίβια είναι φθαρμένα, τα σκοινιά ξεφτισμένα κ.λπ. μην συμμετάσχετε στο συγκεκριμένο θαλάσσιο σπορ.

Κανόνας 10

Να ενημερώνεστε και να τηρείτε όλες τις οδηγίες/συμβουλές που σας δίνει ο υπεύθυνος της επιχείρησης. Να διατηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους.

Να μην κάνετε επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς. Να μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας. Να μην χειρίζεστε ταχύπλοο σκάφος (jet ski κ.λπ.), εάν δεν κατέχετε τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.

Κανόνας 11

Να ενημερώνεστε για τον καιρό στην περιοχή. Φροντίστε επίσης να διατηρείτε οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης. Να επιστρέψετε αμέσως, εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Κανόνας 12

Να ενημερώνετε την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπιστώσετε ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη:

Το «διαμάντι του Σαρωνικού» είναι μόλις 50 λεπτά από Πειραιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *