Γιατί η Κρητική σαλάτα είναι τόσο δημοφιλής;

Μια πολύ απλή αλλά συγχρόνως νόστιμη σαλάτα, ελαφριά και ιδανική για ένα υγιεινό καλοκαιρινό γεύμα είναι η κρητική σαλάτα ντάκος.

Η κρητική σαλάτα είναι μια δροσερή σαλάτα λαχανικών που παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κρήτης.

Είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής σαλάτα, καθώς επιλέγεται από τους τουρίστες που επισκέπτονται όχι μόνο την Κρήτη αλλά και κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Αποτελεί για πολλούς αγαπημένη επιλογή γεύματος, λόγω της ευκολίας στην εφαρμογή της και επειδή διαθέτει συστατικά που κάνουν το γεύμα να είναι ολοκληρωμένο.

Η σαλάτα αυτή αποτελείται κυρίως από ένα στρογγυλό κρητικό κρίθινο παξιμάδι, μια τομάτα τριμμένη, ελιές, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φέτα και ρίγανη ή κάπαρη.

Μάλιστα, το παξιμάδι μαζί με την τριμμένη τομάτα, το τυρί, τις ελιές, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τη ρίγανη είναι ένα πλήρες, χορτοφαγικό γεύμα.

Η κρητική σαλάτα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μια παραλλαγή της χωριάτικης σαλάτας και αυτό είναι που την κάνει τόσο δημοφιλή.

Στην ουσία, η κρητική σαλάτα βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή.

Πώς θα την φτιάξετε

Η βάση της σαλάτας είναι η τομάτα και το αγγούρι, ενώ όπως και στη χωριάτικη σαλάτα, μπορεί να περιέχει κατά περίπτωση ελιές, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, σκόρδο. Μπορεί να συναντήσετε επίσης και με τοματίνια αντί για τομάτα.

Η Κρητική σαλάτα περιέχει επίσης κρητικό παξιμάδι, όμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στον ντάκο, ενώ ανάλογα με την περιοχή μπορεί να περιέχει βραστή πατάτα ή/και κάπαρη.

Ποια είναι όμως η διαφορά της από την χωριάτικη;

Στην πραγματικότητα, η κρητική σαλάτα δεν περιέχει φέτα αλλά μυζήθρα, ένα λευκό, μαλακό και πολύ γευστικό τυρί που απλώνεται ωραία πάνω στη σαλάτα.

Η μυζήθρα έχει διαφορετική γεύση (ξινή ή γλυκιά) ανάλογα με το μέρος που φτιάχνεται κάτι που επηρεάζει και τη γεύση της σαλάτας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας κρητική σαλάτα με όποια παραλλαγή επιθυμείτε και μετά συστατικά που έχετε στη διάθεσή σας.

Διαβάστε ακόμη:

Αττική: Πέντε «κρυμμένοι θησαυροί» για να κάνετε τη βουτιά σας

Συνταγές της Μάνης: Λιτές και μοναδικές δημιουργίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *