Πήγαμε στα Λιχαδονήσια και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας

Καλοκαιράκι… η καλύτερη εποχή του έτους και τι καλύτερο από μια μονοήμερη εκδρομή στα όμορφα Λιχαδονήσια, που μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που τα αποκαλούν Σεϋχέλλες της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένος προορισμός, καθώς συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που προτιμά να κάνει μια εξόρμηση το Σαββατοκύριακο, ειδικά όσοι διαμένουν στην Αττική.

Ιστορία

Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο. Απέναντι βρίσκεται το ακρωτήριο Κνήμιδα της Φθιώτιδας.

To σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό.

Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μανολιά, είναι κατάφυτο και εκεί βρίσκεται η παραλία μας με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar.

Τα Λιχαδονήσια στην ουσία είναι μικρά ακατοίκητα νησάκια, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό και σήμερα αποτελούν βασικό προορισμό για μπάνιο.

Η διαδρομή

Ξεκινήσαμε την εκδρομή μας ένα ζεστό πρωινό Σαββάτου και πήραμε τον δρόμο για την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, βγαίνοντας στην έξοδο για τα Καμένα Βούρλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βγείτε από την έξοδο του Άγιου Κωνσταντίνου.

Τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. από τα Λιχαδονήσια. Αφού αφήσαμε το αυτοκίνητο στα Καμένα Βούρλα, κλείσαμε εισιτήριο με κάποια από τις εταιρείες, που διοργανώνουν εκδρομές στα Λιχαδονήσια.

Εμείς επιλέξαμε τα καραβάκια Λιχαδονήσια Ι και Λιχαδονήσια ΙΙ, τα οποία προσφέρουν μια άνετη και γρήγορη μετάβαση με ξενάγηση στο μαγικό τοπίο.

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από τον Κάβο της Εύβοιας. Τα καραβάκια φεύγουν αποκλειστικά για Λιχαδονήσια κάθε 20 λεπτά.

Αφού κάναμε πρώτα μια σύντομη ξενάγηση γύρω από τα νησάκια στη συνέχεια αποβιβαστήκαμε στην παραλία. Η παραλία είναι οργανωμένη με beach bar, πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο.

Μέχρι να φτάσουμε στην επίσημη παραλία του συμπλέγματος, τη Μανολιά, ένα μακρόστενο νησάκι με τα γαλαζοπράσινα νερά δεν χορταίναμε να βγάζουμε φωτογραφίες! Το νησάκι Μανολιά έχει ένα μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι.

Στην ουσία τα Λιχαδονήσια αποτελούνται από τη Μανολιά τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

Όσον αφορά τη Μεγάλη Στρογγυλή είναι το νοτιότερο της συστάδας, όπου πήρε το όνομα του από το στρογγυλό σχήμα του.

Είναι ένα νησί γεμάτο πράσινο, όπου έχει τοποθετηθεί φάρος, ενώ γύρω του βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης.

«Γνωρίσαμε» τις φώκιες και είδαμε το ναυάγιο

Τα Λιχαδονήσια προσφέρονται για υποβρύχιο ψάρεμα και θαλάσσια σπορ (σκι, σερφινγκ).

Εμείς επισκεφτήκαμε το ναυάγιο στα δυτικά του νησιού, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μία σειρά από ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.

Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες, όπου κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή και εντυπωσιάζουν με τα τερτίπια τους!

Διαβάστε ακόμη:

Καταρράκτες: Δείτε 5 από τους πιο εντυπωσιακούς στον κόσμο (pics)

Γαμήλιο ταξίδι: Πώς να αποφύγετε την αποτυχία του

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...