Τα καλούδια της Νάξου – Τι να γευτείτε στο Κυκλαδίτικο νησί

Ένα νησί που ομολογουμένως τα έχει όλα, και κυρίως τα εξαιρετικά προϊόντα της Νάξου είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα.

Και όχι, η Νάξος δεν φημίζεται μόνο τα εκλεκτά τυριά και γαλακτοκομικά της, αλλά και για πληθώρα άλλων προϊόντων.

Φεύγοντας από τη Νάξο αυτό που θα σου έχει μείνει είναι οι υπέροχες παραλίες της και τα ξεχωριστά χωριουδάκια της, η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων και φυσικά το καλό φαγητό.

Μην παραλείψεις να φύγεις από το νησί εάν δεν έχεις πάρει πρώτα μερικά παραδοσιακά, ελληνικά και πεντανόστιμα προϊόντα που παράγει η μοναδική Νάξος.

Aναμφίβολα, θα μπορούσαμε να αναλύουμε για ώρες τα προϊόντα που παράγει αυτό το νησί, θα αρκεστούμε όμως στα σημαντικότερα που πρέπει να γνωρίζεις.

Η φημισμένη γραβιέρα Νάξου και γενικότερα τα γαλακτοκομικά της

Απαριθμώντας τα προϊόντα της Νάξου έχουμε μερικά από τα πιο εκλεκτά τυριά και γαλακτοκομικά της Ελλάδας, την καλύτερη ίσως πατάτα, αρωματικά εσπεριδοειδή που συνθέτουν μοναδικά λικέρ, ορισμένα αλλαντικά και φυσικά τη ρακί.

Η Νάξος είναι γνωστή  για τα μοναδικά τυριά της. Τα πιο φημισμένα είναι το αρσενικό (σκληρό, κίτρινο τυρί για τρίψιμο, από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα) και η γραβιέρα Νάξου, ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά,  όπου στις Κυκλάδες παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Η Γραβιέρα Νάξου (Π.Ο.Π.) είναι γλυκιά, με πλούσια γεύση και δύσκολα θα σας περάσει απαρατήρητη.

Ένα εξίσου γευστικό τυρί που θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις είναι η ξινομυζήθρα, κλασικό τυρί των νησιών. Είναι το παραδοσιακό φρέσκο τυρί από κατσικίσιο γάλα, πλούσιο σε γεύση και μια ελαφριά ξινή γεύση που θυμίζει γιαούρτι.

Κίτρο

Σίγουρα ως επισκέπτης θα είχες την ευκαιρία να δοκιμάσεις αυτή τη μοναδική σπεσιαλιτέ του νησιού που παράγεται αποκλειστικά από το απόσταγμα φύλλων κιτριάς.

Έχει έντονη οξεία γεύση, πίνεται σαν απεριτίφ, ενώ συνδυάζεται τέλεια με χυμούς ή άλλα είδη αλκοόλ δημιουργώντας υπέροχα κοκτέιλ.

Το Κίτρο φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση.

Το βρίσκουμε σε τρεις εκδοχές. Η πράσινη εκδοχή είναι πιο γλυκιά και έχει λιγότερο αλκοόλ, η κίτρινη εκδοχή είναι η δυνατότερη και έχει τη λιγότερη ζάχαρη.

Το καθαρό Κίτρο είναι κάτι ενδιάμεσο, και συστήνεται κυρίως στους νέους καταναλωτές για να το δοκιμάσουν.

Μην φύγετε από το νησί χωρίς να έχετε πάρει πρώτα μαζί σας ένα μπουκαλάκι κίτρο!

Πατάτα

Οι πατάτες της Νάξου είναι τόσο πεντανόστιμες, αφού οι παραγωγοί του νησιού ξέρουν τα «κόλπα» και κανείς δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί στην ποιότητα και τη γεύση.

Η ιστορία της στο νησί ξεκινά στις αρχές του 19ου αιώνα. Όσοι έχουν ταξιδέψει ή ζουν στη Νάξο, έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν όλη τη νοστιμιά και τη θρεπτική αξία της πατάτας.

Αυτό που κάνει την πατάτα Νάξου ξακουστή είναι η παραγωγή της, όπου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στη Νάξο λόγω των μεγάλων ποσοτήτων –υπόγειου και υπέργειου- νερού, του εύφορου εδάφους της και των κλιματολογικών συνθηκών της.

Γούνα

Ένα εξίσου γευστικό προϊόν της Νάξου. Συνήθως γίνεται από κάποιο λιπαρό ψάρι όπως σκουμπρί ή κολιό, που αλείφεται με ξερή ρίγανη και άλλα μυρωδικά, μπόλικο αλατοπίπερο και στεγνώνει στον ήλιο για ώρες.

Στη συνέχεια το ψήνουν στα κάρβουνα και το συνοδεύουν με πηχτή σάλτσα με μουστάρδα, λάδι και λεμόνι.

Ζαμπόνι

Από τα πιο ιδιαίτερα τοπικά αλλαντικά είναι το Ζαμπόνι Νάξου. Αποτελείται από χοιρινό μπούτι, που στην τεχνική και τη γεύση του μοιάζει αρκετά με το προσούτο.

Η γεύση του είναι πιο πικάντικη και πιο αλμυρή, με τους λάτρεις των αλλαντικών να το ξεχωρίζουν σε ποιότητα και γεύση.

Διαβάστε ακόμη:

Airbnb: Τα βήματα για μια πετυχημένη επιλογή καταλύματος

Γιατί η Κρητική σαλάτα είναι τόσο δημοφιλής;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...